ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΣΕΙ ΦΕΤΟΣ Η ΜΠΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ; ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΚΑΜΠΥΛΗ ΑΠΟΔΟΣΕΩΝ

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΟΥΔΟΥΡΗ
Στις.... ράγες της οικονομικής ανόδου αναμένεται να κινηθεί και φέτος το 'τρένο της ελληνικής οικονομίας'.
Αυτό "φωτογραφίζει" και η καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Η εν λόγω καμπύλη είναι γνωστή και ως 'καμπύλη επιτοκίων' και συχνά χρησιμοποιείται από Νομπελίστες και μη οικονομολόγους ως προβλεπτικό εργαλείο.
Σαφώς και η καμπύλη αυτή δεν είναι το...Μαντείο των Δελφών αλλά μας δίνει χρήσιμα στοιχεία. Η συγκεκριμένη καμπύλη στα ελληνικά ομόλογα φαίνεται στο παρακάτω σχήμα :

Όταν αυτή η καμπύλη είναι ανερχόμενη, δηλαδή όταν έχει θετική κλίση, τότε οι επενδυτές όσο πιο μακρόχρονη είναι η επένδυσή τους απαιτούν υψηλότερη απόδοση λόγω του ότι η αβεβαιότητα είναι μεγαλύτερη πχ. σε ορίζοντα επένδυσης 20 ετών αντί στα επόμενα 1-2 έτη. 

Όταν η καμπύλη είναι ανερχόμενη και στρέφει τα κοίλα προς τα κάτω τότε χαρακτηρίζεται ως 'κανονική', διότι αυτό είναι και το φυσιολογικό να απαιτούν οι επενδυτές. Η καμπύλη τότε φωτογραφίζει ότι δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στην οικονομία. Αντίθετα εάν η καμπύλη ήταν ανερχόμενη αλλά κυρτή κι όχι κοίλη, θα σηματοδοτούσε μια έντονη οικονομική ανάπτυξη με υψηλούς ρυθμούς, ενώ αν ήταν καθοδική θα σηματοδοτούσε ότι η οικονομία θα περάσει σε φάση ύφεσης. 
Όπως βλέπουμε και πέρυσι (Μάρτιος του '18) και φέτος στρέφει τα κοίλα προς τα κάτω, άρα ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος δε θα απέχει πολύ, είτε πάνω είτε κάτω, από τον περσινό του 2018.
Παρότι το σχήμα της καμπύλης δεν άλλαξε, εν τούτοις η καμπύλη μετατοπίστηκε προς τα κάτω. Αυτό έγινε επειδή οι επενδυτές απαιτούν χαμηλότερες αποδόσεις σε όλες τις λήξεις, εξαιτίας της μείωσης της αβεβαιότητας και των κινδύνων στην ελληνική οικονομία. 
Η ανάπτυξη φέτος λοιπόν δε θα σπριντάρει, αλλά ούτε και θα φρενάρει. 


Κωνσταντίνος Βουδούρης 
Καθηγητής Οικονομικών/Χρηματοοικονομικών σε πανεπιστημιακά φροντιστήρια 
Desknet Οικομάθεια Παπαιωάννου Μακρή Ανάβασις

Σχόλια