ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ TURK TELECOM

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΝΤΟΜΙΝΟ
Παγκόσμιος σάλος μετά τη χρεοκοπία της Turk Telecom και την συνεχόμενη καθίζηση της τουρκικής λίρας.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως το «κανόνι» του «ΟΤΕ της Τουρκίας» είναι μόνο η αρχή. Και εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες εταιρίες που έχουν δάνεια σε συνάλλαγμα, κυρίως αυτές του κατασκευαστικού τομέα που έχουν δάνεια σε συνάλλαγμα με εγγύηση του δημοσίου.
Η είδηση, το βράδυ της Πέμπτης (30.08.2018) πως η Turk Telecom, η μεγαλύτερη εταιρία τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας, χρεοκόπησε προκάλεσε σάλο παγκοσμίως. Το 55% της Turk Telecom ανήκε στην Oger Telecom, της οικογένειας Χαρίρι του Λιβάνου. Η Oger Telecom ανέλαβε τη διοίκηση της εταιρίας το 2005 αλλά από το 2015 άρχισαν τα προβλήματα στις πληρωμές των δανείων.
Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά 70% μέσα σε ένα χρόνο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η Turk Telecom είχε δάνειο 4,75 δισ. δολαρίων προς τις τουρκικές τράπεζες το οποίο αδυνατούσε να αποπληρώσει.
 Έτσι, το απόγευμα της Πέμπτης ήρθε το «κανόνι» και οι τράπεζες Isbank, Akbank και Garanti Bank ανέλαβαν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών. Θα επιχειρήσουν τώρα να εξυγιάνουν την εταιρία, στην οποία έχει μετοχές και το τουρκικό δημόσιο, με παρουσία μελών στο διοικητικό συμβούλιο.
Πηγή: dikaiologitika.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΩΝ. ΒΟΥΔΟΥΡΗ - ΠΟΣΑ ΔΙΣ. ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ - ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΙΣ ΖΟΜΠΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ