ΣΕ ΔΥΣΘΕΩΡΗΤΑ ΥΨΗ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΟΥΝ
Σε ποιο ποσοστό θα είχε φτάσει η ανεργία στη χώρα μας, αν δεν είχε μεσολαβήσει η μεγαλύτερη εκροή εγκεφάλων (brain drain) στο εξωτερικό των τελευταίων δεκαετιών;


Υπολογίζεται ότι από το 2010 έχουν φύγει στο εξωτερικό, κυρίως στην Ευρώπη, περίπου 350.000-400.000 Έλληνες 20-30 ετών. Ποσοστό μεγαλύτερο από τα δύο τρίτα αυτών είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου και κάτοχοι μεταπτυχιακού. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι στο σύνολο τους πρόκειται για ενεργό εργατικό δυναμικό, αφού πρόκειται κυρίως για αποφοίτους ιατρικής, μηχανικούς ή ειδικούς στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Την ίδια ώρα, στη χώρα μας τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα χτυπούν ως καμπανάκι τόσο για την πορεία της απασχόλησης όσο και για την «ποιότητα» των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται.

Κι αυτό γιατί παρά το τόσο μεγάλο κύμα φυγής, το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας εξακολουθεί να κινείται πέριξ του 20%, ενώ τον Ιούλιο, για δεύτερη φορά μέσα στην κρίση (η πρώτη ήταν τον Ιούλιο του 2015) η απασχόληση μειώθηκε κατά 8.610 θέσεις εργασίας και μάλιστα στην αιχμή της τουριστικής περιόδου. Όταν υποτίθεται ότι οι θέσεις εργασίας «ανοίγουν» και δεν «κλείνουν».

Από κυβερνητικής πλευράς υποστηρίζεται ότι το δεύτερο κύμα απολύσεων στον τομέα της εκπαίδευσης τον Ιούλιο, εξαιτίας της λήξης της σχολικής περιόδου, υπερκέρασε την αύξηση της απασχόλησης στους κλάδους που συνδέονται με τον τουρισμό, με αποτέλεσμα την επικράτηση των απολύσεων. Ακόμα κι έτσι, όμως, ο γρίφος δεν λύνεται, αφού κι άλλες χρονιές παρουσιάσθηκε το ίδιο φαινόμενο, όμως ο τελικός απολογισμός δεν ήταν αρνητικός.

Πηγή: 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΩΝ. ΒΟΥΔΟΥΡΗ - ΠΟΣΑ ΔΙΣ. ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ - ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΙΣ ΖΟΜΠΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ